Шта је то радио Ученички парламент ОШ „Светозар Марковић“

Нова генерација парламентараца ОШ „Светозар Марковић“, Врање прошла је обуку о правима детета. Ученици су стекли нова знања о својим правима, оснажени су да препознају ситуације кршења права и како да реагују у таквим ситуацјама.  На самој обуци започет је план акције Ученичког парламента. 

У оквиру Дечје недеље,  Ученички парламент је кроз представу „Из нашег угла“  , Наставничком већу одглумио  разне непријатне ситуације које се дешавају на часовима.  Ученици су показали висок ниво самокритичности и на најреалнији начин одглумили ситуације у којима су и они кршиоци права. Представа има за циљ да пробуду свест о томе да се у појединим ситуацијама које доживљавамо као „смешне“ на бруталан начин исмејавају и извргавају руглу личност појединца. 

Тим за заштиту ученика од злостављања припремио је летак и свим наставницима је подељен извод из Закона основа система образовања и васпитања чл. 44-46, којим се прописују одређене санкције услед непоштовања туђих права, дискриминације и насиља. Представа ће, ако буде требало, бити стално на репертоару нашег Форум театра и то све док не искоренимо ружне навике.

Новинарска секција